Автори: Хенри Зефман, Крис Мейсън и Браян Уилър,  BBC NewsРиши

...
Автори: Хенри Зефман, Крис Мейсън и Браян Уилър,  BBC NewsРиши
Коментари Харесай

BBC: Риши Сунак обмисля отслабване на ключови зелени политики

Автори: Хенри Зефман, Крис Мейсън и Браян Уилър,  BBC News

Риши Сунак обмисля намаляване на някои от основните зелени задължения на държавното управление като част от огромна смяна в политиката. Това може да включва отсрочване на възбраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли и последователното унищожаване на газовите бойлери, оповестиха голям брой източници пред Военновъздушни сили. Премиерът се готви да изложи измененията в тирада през идните дни.

В отговор на тази информация той заяви, че държавното управление се ангажира да доближи нулеви нетни въглеродни излъчвания до 2050 година, само че по „ по-пропорционален метод “.

Целта на нулевата чиста консумация е Обединеното кралство да отстрани от атмосферата толкоз излъчвания от парникови газове, какъвто е въглеродният диоксид, колкото изпуска в нея.

Министър-председателят съобщи: „ В продължение на прекалено много години държавните управления от всички окраски не бяха почтени във връзка с разноските и компромисите. Вместо това те избраха лесния път, потвърждавайки, че можем да имаме всичко. Този натурализъм не значи да загубим упоритостта си или да се откажем от уговорките си. Ни минимум. Горд съм, че Англия е водеща в света против климатичните промени. “

Той сподели, че Англия има ангажимент към интернационалните съглашения за климата и е сключила съответните съглашения.

„ Никакво приключване на информация няма да ме спре да стартира да описвам на страната по какъв начин и за какво би трябвало да се променим “, сподели той. Риши Сунак добави, че ще произнесе тирада по-късно тази седмица, „ с цел да изложи значимо дълготрайно решение, което би трябвало да вземем, с цел да стане страната ни мястото, което съм убеден, че всички желаеме да бъде за нашите деца. “

Ако той продължи с този проект, това ще съставлява забележителна смяна в метода на Консервативната партия към политиката за нулеви излъчвания, а също по този начин ще откри и ясна разграничителна линия с Лейбъристката партия.

Според многочислени източници, осведомени с проектите на Даунинг Стрийт, Сунак ще употребява речта, с цел да разгласи Обединеното кралство за международен водач в региона на нулевото ползване. Но той също по този начин ще съобщи, че Англия е постигнала прекалено много в битката с изменението на климата и че другите страни би трябвало да създадат повече, с цел да се оправят с проблемите.

Смята се, че някои детайлности за речта към момента се разискват, само че съгласно документи, които Военновъздушни сили видя, тя би могла да включва седем съществени политически промени или задължения.

На първо място, държавното управление ще отсрочи възбраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли, която би трябвало да влезе в действие през 2030 година и ще удължи периода до 2035 година. Годината 2030 година е заложена в държавната политика от 2020 година насам.

Второ, държавното управление ще отслаби доста проекта за последователното унищожаване на газовите котли до 2035 година, като съобщи, че желае единствено 80% от тях да бъдат отстранени в този период.

Трето, на притежателите на жилища и наемодатели ще бъде казано, че няма да има нови правила за енергийна успеваемост на жилищата. Министрите обмисляха да наложат санкции на наемодателите, които не са подобрили енергийната успеваемост на парцелите си до несъмнено равнище.

Четвърто, възбраната от 2026 година за потребление на нафтови котли отвън мрежата ще бъде отсрочена до 2035 година, като задачата на поетапното прекъсване на използването им ще бъде единствено 80% до тази дата.

Освен това на британците ще бъде обявено, че няма да има нови налози, които да лимитират летенето, няма да има държавни политики за смяна на хранителния режим на хората и няма да има ограничения за поощряване на споделените коли.

Сунак евентуално ще изключи и обременяващите схеми за преработване.

Съобщава се, че държавното управление е обмисляло тактика за преработване, при която семействата ще разполагат със „ седем контейнера “, състоящи се от шест обособени контейнера за преработване и един за общия боклук.

Лейбъриският министър в сянка на бизнеса Джонатан Рейнолдс съобщи, че това е „ безспорен фарс “,  със „ среднощни политически изказвания от бункера на Даунинг Стрийт, подбудени както нормално от абсолютния безпорядък в Консервативната партия и слабия закостенял министър-председател Риши Сунак “.

Той отхвърли да каже дали лейбъристите биха възстановили всички цели, които в последна сметка са отпаднали.

„ Даваме явен сигнал, че изрично отхвърляме този изцяло ненужен, кратковременен и лековерен метод на правене на политика “, сподели той. „ Това не е сериозен метод за взимане на дълготрайни решения, които изискват големи по мярка вложения, при които доста работни места са изложени на риск “.

Депутатът от Консервативната партия Крис Скидмор, някогашен ръководител на държавната стратегия за нулеви излъчвания, съобщи, че разхлабването на зелените политики „ ще коства на Обединеното кралство работни места, вътрешни вложения и предстоящ стопански напредък, които биха могли да бъдат реализирани посредством ангажиране с промишленостите на бъдещето “.

„ Риши Сунак към момента има време да намерения още веднъж и да не допусне най-голямата неточност в премиерския си мандат, обричайки Обединеното кралство да пропусне евентуално опцията на десетилетието за реализиране на напредък, работни места и бъдещо благополучие “, сподели още той.

Консервативният народен представител лорд Зак Голдсмит, който подаде оставка като министър по-рано тази година, с язвителна забележка против „ апатията “ на Риши Сунак във връзка с изменението на климата, съобщи, че министър-председателят „ унищожава “ престижа на Обединеното Кралство по въпросите на околната среда.

„ Краткият му престой като министър-председател ще бъде запомнен като момента, в който Обединеното кралство обърна тил на света и на бъдещите генерации. Срамен миг “, сподели той.

Каролин Лукас, народен представител от зелената партия, назова всяко оттегляне от нулевата емисия „ стопански необразовано, исторически неопределено и екологически неуместно “.

Депутатът от Торите Крейг Макинли, който ръководи група за надзор на нулевите излъчвания, съобщи, че „ се радва да види прочут прагматизъм “ от страна на Риши Сунак. Преместването на периодите за реализиране на нулевата чиста цел „ ще извади миража за „ зелените “ ограничения от явно недостижимите крайни периоди “.

Бившият министър от Консервативната партия Дейвид Джоунс съобщи, че смяната на екологичните политики е „ неизбежна и рационална “, като добави, че настояването за възбрана на новите бензинови и дизелови коли до 2030 година ще „ нанесе съществени вреди на английската автомобилна промишленост “.

В четвъртък кралят ще бъде на държавно посещаване във Франция, където ще бъде хазаин на така наречен Форум за климатична готовност. Събитието събира експерти в региона на битката с климатичните промени и има за цел да помогне на разрастващите се стопански системи да създадат корекции за понижаване на излъчванията. Кралят ще бъде съпроводен от външния министър Джеймс Клевърли.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР